dimecres, 26 de gener del 2011

COM FUNCIONA LA CENTRAL DEL MURTERAR DEL PORT D'ALCÚDIA?


VISITA A L'ESCOLA DE TONI GELABERT, antic treballador de la Central del Murterar

Com funciona la central tèrmica Es Murterar?

La manera més senzilla d’explicar com funcionar una central és imaginant-vos que a casa feim foc i damunt el foc hi posam una tetera. D'aquesta tetera surt vapor, i davant la tetera hi ha un ventilador. El vapor que surt de la tetera va cap al ventilador i aquest mou un generador que va a una bombeta i l'encén.

Per què la central de Gesa està a prop de l’Albufera?

La central està a prop de l'Albufera perquè d’allà s’agafa aigua que serveix per refredar el vapor. Per convertir el vapor, una altra vegada amb aigua, l'hem de refredar amb aigua o aire. Per això, les centrals estan a prop dels rius o de la mar. Així s’aprofita l'aigua.

El tub per on s’agafa l’aigua de la mar té una espècie de colador i no deixa que hi entrin els peixos.

A la central hi ha una torre de refrigeració per on passa l’aigua que s’agafa de l’albufera, aquesta aigua passa al condensador, que és un tub el qual té tubs més prims. L'aigua va per dintre del tub i el vapor per les parets. El vapor es refreda i baixa en forma d’aigua.

Com es produeix exactament l’electricitat? De què està feta l’electricitat?

El vapor que mou la turbina, genera una energia mecànica que fa moure el generador a una gran velocitat. Allà hi ha unes particules, els electrons positius i negatius que entren en fricció i es crea la xispa que produeix l’electricitat.

Per què varen tancar l’antiga fàbrica de Gesa?

L'antiga central, al principi era sufient però va arribar un moment , com totes les coses, que va quedar antiquada i a més ja no era suficient. Ara hi ha molta més gent i moltes més necessitats. Les persones avui en dia consumeixen molta més electricitat que abans, per això es varen construir noves centrals.

Com funcionava l’antiga central del Murterar i com funciona l’actual?

El procés d'una central i de l'altra és molt semblant. El que passa és que la nova central és més moderna i més rendible. Aquesta central funciona amb carbó però també pot funcionar amb gas o fuel.

Per posar en marxa la central, per primera vegaad, primer utilitzen gasoil ja que aquest es fàcil d'encendre. Després comencen a cremar amb fuel i llavors utilitzen carbó perquè és el combustible més econòmic.

Per què necessiten carbó i no una altra cosa per fer l’electricitat?

Perquè la caldera funcioni es necessita carbó i també es necessita carbó per mantenir el foc encès tot el temps.

D’on surt el carbó?

El carbó que utilitzen a la central és mineral, i el treuen de mines de Sudàfrica, primer el va cap a Tarragona i llavors de Tarragona el duen aquí, al port d’Alcúdia.

Com duen l’electricitat des del Murterar fins a les cases?

Els cables de la central surten a una tensió molt alta van després a subestacions i així van baixant la tensió.

Qui va crear l’empresa de Gesa?

Totes les centrals petites que hi havia, arreu d’Espanya es varen juntar, i tots els propietaris s’ajuntaren per fundar l’empresa de GESA.

Per què la central es diu Es Murterar? Quan d’anys fa què està en marxa la central Es Murterar? Quan es va construir la fàbrica?

L'any 1980 es va posar en marxa aquesta central i es diu Es Murterar perquè quan GESA va comprar els terrenys que en aquell moment eren horts i camps es deia Es Murterar.

Dintre del tub que es veu de la central hi ha quatre tubs més petits perquè a la central hi ha quatre generadors i cada generador tira els gasos. El tub de la xemeneia es necessita per evitar que els gasos i les cendres que surten afectin a les persones que treballen a la central.

Quines parts té la central i quantes?

En aquesta fotografia es veu el tub per on surt el fum de la combustió el carbó i els quatre grups de generadors que hi ha a la central. El vapor que surt d’aquests tubs no és nociu, només és vapor d’aigua, que surt a gran temperatura. Del tub més llarg surten gasos de combustió, que si que són contaminants, però que els darrers anys s’ha intentat disminuir la contaminació amb un sistema de sulfuració. Aquest sistema fa que s’expulsi menor quantitat de gasos contaminants a l’atmosfera.

A Mallorca, només hi ha aquesta central?

A Mallorca hi ha tres centrals: Son Reus, Es Murterar i Cas Tresorers.Totes aquestes centrals van a conjunt, juntament amb una central que hi ha a Menorca. A Balears totes les centrals són una xarxa que funciona conjuntament, i totes les centrals abasteixen a tots els municipis, és una xarxa on tot va junt.

Totes aquestes centrals estan en xarxa dins un mateix circuit i els cables d’alta tensió distribueixen l’electricitat a les cases.

Per tota la illa hi ha subestacions, que és d’on es distribueix l’electricitat cap als diferents municipis. A Petra hi ha una subestació.

Què passa quan hi ha una apagada general?

Quan hi ha una apagada general, és a dir, que no hi ha corrent enlloc, a Marratxí hi ha un centre de distribució, i aquest centre el que fa es donar preferència a uns o altres llocs. Solen tenir preferència els hospitals i l’aeroport.

Quan hi ha una averia a alguna de les estacions o subestacions, això fa que hi hagi una apagada, normalment a una zona concreta. No sol afectar a tota l’illa

També existeix un altre sistema per fer electricitat, les plaques solars. S’utilitzen per fer electricitat i funcionen independentment de les centrals. Per produir electricitat a paritr de les plaques solar, se’n necessiten moltes.

La producció d’electricitat de les centrals electriques augmenta, sobretot, quan fa molt de fred a l’hivern o molta calor a l’estiu, ja que hi ha un major consum d’electricitat per l’ús d’aparells com són les calefaccions o els aires acondicionats.

Quan a una casa salten els ploms, normalment es perquè s’està fent un consum elèctric major del que la instal·lació elèctrica pot soportar.

Alguna vegada pot passar, que una gran tempesta o un llamp faci que la central s’aturi. El què passa és que immediatament s’intenta solucionar el problema, ja que ningú vol que la central estigui aturada. Els consumidors necessiten electricitat a les seves cases per poder funcionar amb normalitat i els propietaris de la central volen que estigui en constant funcionament per no perdre diners en les factures dels consumidors.

La central sempre està en funcionament?

Sí, mai s’atura. L’electricitat sempre arriba a tots els llocs de destinació per abastir als consumidors. Segons el consum, però, les cases gasten més o menys electricitat. Els vespres, normalment a les llars baixa el consum elèctric. I sobretot, el consum de les grans empreses i indústries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada